Choosing hard shell jacket

Blank

Att välja skaljacka kan nästan jämföras med att köpa ny bil. Utbudet är enormt med en massa fabrikat, modeller och åsikter. Och frågar du om tips så kommer du förmodligen få olika svar av alla du frågar, även hos oss här på Outnorth. I slutändan är det det ändå du som kund som bestämmer och här ska vi försöka ge några tips på saker att tänka på i den växande djungeln av skaljackor. 

Många som köper en jacka gör det med ögat, man tycker helt enkelt att den är snygg. Dumt säger vissa, men å andra sidan, vem vill gå runt med ful jacka? Utseendet avgör ju trots allt mycket om man kommer trivas med den. Så dom är inte helt ute och seglar. Det kanske är så att man ska börja titta på vilka man tycker ser bra ut och utgå från det? Funktionen är dock alltid viktigast tycker vi.

 

Vad skiljer mellan en jacka för 2000 kr och en för 5000 kr?
I princip alltid är det materialval och funktion. Det betyder inte per automatik att den billigare jackan har sämre vattentäthet, i vissa fall kan den till och med vara bättre, men kanske saknar extra ventilation, är tyngre eller har ett mindre slitstarkt material än den dyrare. Så titta lite närmare på vilka funktioner du kräver av jackan.

 

Tvålagers eller trelagers?
Nästan alla skaljackor idag är tillverkade med ett funktionsmaterial; oftast ett membran som till exempel Gore-Tex eller någon form av laminering som enkelt förklarat stänger ute fukt från utsidan, men släpper ut överskottsånga från insidan. Den "andas". En skaljacka med membran kan vara så kallad tvålagers, trelagers- eller två och en halvlagers membranjacka. I en tvålagersjacka finns ett löst hängande innertyg som skyddar membranet mot slitage inifrån. I en trelagers jacka sitter innertyget ihop med membranet och yttertyget. Två och en halvlagersjackan har ett nätliknande skydd som sitter fast på insidan av membranet.

 Author: Timmy Malmquist/ Outnorth

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Close!

Compare ProductsCompare

Toolbar example

Click the -symbol on the products you would like to compare

Compare product properties quickly and easily using our tool.
Available properties vary depending on what products you choose, some examples are; color, available sizes, number of pockets, lining, weight, battery time and so on.
- A simpler way to find the products that suit you!

  Clear Selection

  My favouritesView Your Favorites

  Toolbar example

  Click the -symbol to mark as favourite

  This is where you can find the latest products that you have marked as favourites. To show all of your favourites you can easily log in to your account and click on the tab "My favourites"
  - All of the greatest things in one place!